kypridlo...
salajka sa dá kúpiť v potravinách...
recept:
30 dkg hladkej múky
5 dkg HERA
1 vajce
5 dkg salajky rozmiešať v 1 dcl mlieka
a štipka soli....tá musí byť vždy
suroviny zmiesiť....s cestom sa pracuje výborne, nelepí
rozdeliť na 3 diely...
vyvaľkať na čo najtenšie...
a postupne upiecť na plechu....pečie sa pri asi 180°C asi iba po 10 minút...ja mám dosť veľké plechy...nebáť sa a rozvaľkať naozaj na tenko...
cesto po upečení musí ostať svetlunké, nemalo by chytiť ružovú farbu pri dlhšom pečení...
cesto po upečení bude celkom tvrdé....zmäkne od krému...
krém:
0,5 l mlieka
1 vanilkový cukor ( ja dávam vanilkový extrakt)
4 lyžíc hrubej múky
uvariť puding a po vychladnutí zmiešať so zvyškom HERY(5 deka išlo do cesta) a 20 dkg práškového cukru...ja ešte pridám asi 10 dkg masla...
natrieť na cestá, aj na vrchný plát....poskladať, poliať čokoládovou polevou a zabudnúť...najlepšie na 24 hodín....aj na viac. Tento zákusok je lepší, čím je starší...
cesto sa bude rozplývať na jazyku, je jemnučké...výborne sa dá zamraziť...
prajem pekný deň...
Ale si mi narobila chute, keby bolo menej hodín aj by som si niečo lapla z kuchyne...tak musím vydržať. Podaril sa Ti, aj si ho super nafotila.
OdpovedaťOdstrániťMňaaam :-)
už si si odvtedy dačo lapla z kuchyne?
Odstrániťďakujem..
Jani, vypadá to parádně, akorát nevím, co je Salajka....Jinak moc chválím kulaté polštářky a krásnou bílou lavičku. Jsi šikulka :-)
OdpovedaťOdstrániťjanka, ďakujem za pochvalu
Odstrániťsalajka je druh kypridla....volá sa aj jelenia soľ, alebo amónium....musím ešte upozorniť, že pri pečení trochu smrdí...uvoľňuje sa amónium, takže treba vetrať....