utorok 27. augusta 2013

krémeš zo salajky

možno to poznáte....amónium, jelenia soľ, salajka...
kypridlo...


salajka sa dá kúpiť v potravinách...


recept:
30 dkg hladkej múky
5 dkg HERA
1 vajce
5 dkg salajky rozmiešať v 1 dcl mlieka
 a štipka soli....tá musí byť vždy


suroviny zmiesiť....s cestom sa pracuje výborne, nelepí
rozdeliť na 3 diely...
vyvaľkať na čo najtenšie...
a postupne upiecť na plechu....pečie sa pri asi 180°C asi iba po 10 minút...ja mám dosť veľké plechy...nebáť sa a rozvaľkať naozaj na tenko...
cesto po upečení musí ostať svetlunké, nemalo by chytiť ružovú farbu pri dlhšom pečení...


cesto po upečení bude celkom tvrdé....zmäkne od krému...
krém:
0,5 l mlieka
1 vanilkový cukor ( ja dávam vanilkový extrakt)
4 lyžíc hrubej múky
uvariť puding a po vychladnutí zmiešať so zvyškom HERY(5 deka išlo do cesta) a 20 dkg práškového cukru...ja ešte pridám asi  10 dkg masla...


natrieť na cestá, aj na vrchný plát....poskladať, poliať čokoládovou polevou a zabudnúť...najlepšie na 24 hodín....aj na viac. Tento zákusok je lepší, čím je starší...
cesto sa bude rozplývať na jazyku, je jemnučké...výborne sa dá zamraziť...


prajem pekný deň...

4 komentáre:

  1. Ale si mi narobila chute, keby bolo menej hodín aj by som si niečo lapla z kuchyne...tak musím vydržať. Podaril sa Ti, aj si ho super nafotila.
    Mňaaam :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. už si si odvtedy dačo lapla z kuchyne?
      ďakujem..

      Odstrániť
  2. Jani, vypadá to parádně, akorát nevím, co je Salajka....Jinak moc chválím kulaté polštářky a krásnou bílou lavičku. Jsi šikulka :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. janka, ďakujem za pochvalu
      salajka je druh kypridla....volá sa aj jelenia soľ, alebo amónium....musím ešte upozorniť, že pri pečení trochu smrdí...uvoľňuje sa amónium, takže treba vetrať....

      Odstrániť